hitchcock.dk

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Criterion Collection Eyes Without a Face (Franju, 1960) - #260

Eyes Without a Face (Franju, 1960) - #260

 

Criterion Collection #260
Eyes Without a Face (originaltitel: Les yeux sans visage)
Georges Franju, 1960, Frankrig

Titlen i Franjus klassiker "Eyes Without a Face" hentyder til den unge kvinde Christiane, som har fået hele sit ansigt på nær øjnene vansiret i en ulykke. Hun bærer derfor maske. Hendes far, som i sin tid ved et trafikuheld forårsagede den tragiske ulykke, er den berømte læge Docteur Génessier, som eksperimenterer med nye metoder at transplantere væv. Hans drøm er at kunne give datteren et nyt ansigt. Til sine eksperimenter skal han bruge unge smukke kvinder, og til at hjælpe sig med at indfange disse har han sin sekretær Louise (Alida Valli, som man måske kender fra Antonionis "Il grido", 1957).

Nu lyder filmen måske som en af de sædvanlige "Mad scientist"-film, som der har været så mange af op gennem filmhistorien, men sådan forholder det sig bestemt ikke. Og selv om filmen oftest betegnes som en horror-film, består den i lige så høj grad af andre dele som fx krimi, drama, fantasi. Og den er et fremragende mesterværk, fortalt på en nøgtern, næsten klinisk måde helt uden chok-effekter, men samtidig også med stor poetisk effekt, hvilket måske lyder paradoksalt. Men "Eyes Without a Face" er måske paradoksernes film.

Til højre ses Pierre Brasseur i rollen som faderen og lægen Génessier. I midten ses Alida Valli som hans sekretær. Kvinden til venstre er et af deres potentielle ofre! Øverste billede er fra Criterions dvd; nederste fra Gaumonts franske blu-ray. Blu-ray billedet er også tilgængeligt i fuld 1920x1080-opløsning (klik på billedet for at se fuld størrelse).

Filmens helt store åbenbaring er Edith Scob i titelrollen. Der er noget stærkt gribende i hendes spil med sin udtryksløse maske! Hun ikke går, men glider eller svæver gennem billederne; halvt engel, halvt spøgelse. Halvt skurk, halvt offer. Og 100% menneske. Det er hjerteskærende!

Franjus yndlingsskuespillerinde Edith Scob spiller den vansirede datter med maske. Øverste billede er fra Criterions dvd; nederste fra Gaumonts franske blu-ray (klik på blu-ray billedet for at se fuld opløsning).

Denne film var kun Georges Franjus anden spillefilm efter sin debut året før. Inden da havde han haft en godt ti år lang karriere som dokumentarist, hvilket måske forklarer hans lidt nøgterne stil. Der er i øvrigt også et fremragende eksempel på en af hans tidlige dokumentarfilm i bonusmaterialet på denne dvd, som jeg vender tilbage til. Men trods den omtalte nøgterne stil skal man ikke tro, at "Eyes Without a Face" ligner en dokumentarfilm. Det er rigtig film, "Pure cinema", som Hitchcock ville sige, med tydelige lån fra "det fantastiske".

Holdet bag filmen var også fremragende. Filmens manuskriptforfattere var Pierre Boileau og Thomas Narcejac, som har skrevet romaner, som er filmatiseret af Clouzot og Hitchcock (bl.a. Vertigo). Musikken, som måske bedst huskes for det meget spøjse ledemotiv, som er knyttet til sekretæren Louise og hendes opstøvning af ofre, er komponeret af Maurice Jarre. Som fotograf havde Franju den gamle legende Eugen Schüfftan, som i stumfilmstiden bl.a. havde arbejdet sammen med Fritz Lang og Abel Gance, og senere med instruktører som Pabst, Max Ophüls, Robert Siodmak og Marcel Carné.

Øverst: Criterion dvd. Nederst: Gaumont blu-ray.

 

DVD specifikationer:
1 disc
Region 1, NTSC
Billede: ca. 1.66:1 (16:9)
Lyd: Dolby 1.0

Jeg har haft mulighed for at sammenligne Criterions dvd med Gaumonts nye franske blu-ray udgivelse - lavet efter en helt ny remaster, som bl.a. blev præsenteret ved Cannes festivalen 2009. Og man må sige, at Criterions disc blegner ved denne sammenligning! Criterions udgivelse benytter et temmelig slidt print, som både har støv og ridser. Kontrast og sortniveau er heller ikke prangende, og detaljerigdommen kan selvfølgelig slet ikke måle sig med blu-ray formatets større opløsning. Desuden har Criterions dvd en smule mere cropping i toppen af billedet i forhold til den franske blu-ray, men det er dog minimalt (ca. 2%). Der er også en anelse forskel i proportionerne, idet personerne forekommer lidt slankere på criterions dvd, men forskellen er absolut minimal. Det skal også siges, at billedkvaliteten på Criterions dvd trods alt er acceptabel. Udgivelsen lider nemlig ikke af de skavanker, som i mine øjne er værst, når det drejer sig om dvd-mediet, nemlig dårlig videokompression og overdreven digital billedbehandling. Men jeg vil alligevel kun give 3 stjerner for billedkvaliteten.

Men der er et par kritiske forhold ved den franske blu-ray, som jeg må fremhæve. For det første har den ikke engelske tekster, hvorved kun få herhjemme vil kunne få glæde af den (men de "fingernemme" med lidt teknisk snilde kan sikkert finde ud af at se blu-ray udgivelsen med downloadede engelske tekster). For det andet mangler blu-ray udgivelsen af en eller anden grund en scene, som ellers er med på Criterions dvd! Det drejer sig om en scene midtvejs i filmen lige efter den berømte ansigts operation. Her ser man på Criterions udgivelse en 81 sekunder lang sekvens hvor en hundefanger bringer hunde til professoren. Hvorfor denne scene ikke er med på den franske udgivelse, skal jeg ikke kunne sige (eller måske snarere: Hvorfor den er med på Criterions dvd?). Men scenen er bestemt ikke vigtig, og der er givetvis ikke tale om censur, da da ikke er noget i den pågældende scene, der kan virke anstødeligt på nogen måde - hverken ud fra en dyreetisk betragtning eller af nogen anden grund. Men måske skyldes forskellene på de to udgivelser, at der jo altid har været forskellige udgaver af filmen i Europa og USA, idet "Eyes Without a Face" i sin tid udkom i et kraftigt redigeret "alternativt cut" i USA?

Criterions disc har kun ét lydspor, nemlig det originale franske monolydspor. Kvaliteten er acceptabel, men ikke så god som på den franske blu-ray, som i øvrigt også kun har et mono-lydspor, men med noget højere bitrate. Criterions undertekster skal også have et ord med på vejen. Normalt er det et område, hvor Criterion skiller sig ud som et af de bedste selskaber på markedet, men tekstningen på "Eyes Without a Face" virker en anelse skødesløs, idet en masse småord ikke oversættes. Det drejer sig om vendinger som "god aften", "god dag", "kom ind", "farvel", osv. Det er selvfølgelig ikke noget, der hæmmer forståelsen af filmen, men jeg går ind for, at en tekstning så vidt muligt oversætter det, der faktisk bliver sagt. Men det er bestemt et mindre ankepunkt!

Øverst: Criterion dvd. Nederst: Gaumont blu-ray. Bemærk evt. den store forskel i tekstur på mandens jakke i forgrunden (jakkens striber ses tydeligt på blu-ray udgivelsen uden at der er brugt overdreven edge enhancement).

Ekstramateriale

Criterion har gjort et glimrende arbejde med at samle en hel del småbidder af interviews med Georges Franju fra forskellige sammenhænge. Det kan jeg godt lide! Desuden har de givet os en af Franjus væsentlige tidlige dokumentarfilm. Her kommer en nærmere omtale af bonusmaterialet:

Blood of the Beasts ("Les sang des bêtes"), dokumentar af Franju, 1949, (22:05)
I denne tidlige dokumentar skildrer Franju arbejdet ved nogle af Paris' slagtehuse. Det er en grufuld og klam oplevelse, som kan få selv de mest hårdhudede til at holde sig for øjnene. Men det er skildret på en måde, som er både nøgtern og poetisk, hvilket kun gør det endnu mere gruopvækkende! Denne film er en væsentlig bonusfeature!

Franju on Bloods (2:55)
En ultrakort, men god bonus, hvor Franju fortæller om sin metode, og om hvorfor han lavede "Blood of the Beasts".

"Le fantastique" (5:28)
Et nyere interview med Franju - i farve - hvor han fortæller om "det fantastiske", specielt i forbindelse med "Eyes Without a Face". Han snakker også om horror, og om hvorfor en klinisk fremgangsmåde virker så stærkt. Glimrende.

Boileau-Narcejac (7:08)
Uddrag af et tv-program fra 1985 om de to forfattere Pierre Boileau og Thomas Narcejac, som ud over at skrive manus til "Eyes Without a Face", også har skrevet romaner, som er blevet filmatiseret af Clouzot og Hitchcock (Vertigo). De fortæller om deres arbejdsmetode og stil. Igen en bonus, som trods det korte format er ganske fin at have med.

Medical charts
Et billedgalleri bestående af Behind-the-scenes fotos og promo-materiale (posters). Criterion har også skrevet en del ledsagende tekst i form af mellemtekster, så vi ved, hvad vi ser på billederne. Det kan jeg faktisk godt lide.

US trailer, 1962 (3:24)
Den (skrækkelige) originale amerikanske trailer, som ikke på nogen måde overhovedet rammer den oprindelige films stemning!

Fransk trailer (3:45)
Den originale franske trailer.

Booklet
Med udgivelsen følger en slags booklet af den slags, som kan foldes ud. Der er to udmærkede, men også ret korte essays om filmen (à ca. 2 sider hver).

Øverst: Criterion dvd. Nederst: Gaumont blu-ray.

Samlet vurdering:

"Eyes Without a Face" er et mesterværk af Franju; en fascinerende filmklassiker, som alle med interesse i filmhistorie, horror, eller fransk film bør eje. Billedkvaliteten på Criterions dvd kan selvfølgelig slet ikke måle sig med den ny-restaurerede franske blu-ray udgivelse, men billedet er alligevel acceptabelt uden at være prangende. Men mere end 3 på karakterskalaen ville jeg nok ikke give for  billedkvaliteten. Det bedste ved Criterions dvd, ud over at vi får engelske tekster til hovedfilmen, er ekstramaterialet, som - selv om det ikke er voldsomt omfattende i forhold til så mange andre udgivelser i Criterions katalog - løfter udgivelsen op i en helt anden klasse. Især Franjus korte dokumentar "Blood of the Beasts" er et uomgængeligt tidligt mesterværk, som alle bør se - hvis man ellers tør! Derfor vil jeg stadig regne Criterions "Eyes Without a Face"-dvd for at være en vigtig udgivelse. Men man skal være opmærksom på, at dvd'en er kodet Region 1!

Hvis man kun kan leve med den absolut bedste billedkvalitet, og samtidig insisterer på at have engelske tekster på sine udgivelser, bør man måske vente på, at Criterion eventuelt kommer med deres blu-ray udgave af filmen (men jeg ved godt nok ikke, om den er i støbeskeen)...

Film: 6/6
Dvd: 4/6

Last Updated ( Thursday, 13 January 2011 18:20 )