hitchcock.dk

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Jean-Luc Godard Sympathy for the Devil/One Plus One (1968) - Blu-ray

Sympathy for the Devil/One Plus One (1968) - Blu-ray

 

Sympathy for the Devil/One Plus One (1968)
Storbritannien
Instruktør: Jean-Luc Godard

Jeg har tidligere anmeldt både en skandinavisk og en amerikansk udgivelse af denne (eller disse) Godard-film her på sitet, så jeg vil i denne omgang ikke sige mere om filmen, men i stedet koncentrere mig om selve blu-ray udgivelsen.

Indhold:
One Plus One (100 min.)
Sympathy for the Devil (101 min.)

Bonus:
Voices (1968) af Richard Mordaunt (43 min.) - m. engelsk lyd & franske tekster (kan fravælges)
One + One par Jean Doucet et Christophe Conte (23 min.) - med fransk lyd u. tekster (2006)
De One + One à sympathy (6 min.) - m. fransk lyd u. tekster
Fotogalleri
Original trailer (2:26 min.) - m. engelsk lyd & franske tekster (kan fravælges)
Re-release trailer (2006) (1:39 min.)  - uden tale, men med musikledsagelse.

Specifikationer:
Region "All"
1080p, 24fps
Video codec: AVC
Audio: Engelsk, LPCM mono (1536 kbs)
Tekster: Fransk (kan fravælges)
Udgiver: Carlotta, Frankrig.

Klik på billedet for fuld opløsning.

 

Beskrivelse

Skiven kommer i en bookcase af nogenlunde samme slags, som kendes fra Studio Canals blu-ray udgivelser. Inde i bookcasen er der fastlimet et hæfte på 16 sider med genoptryk af forskellige artikler og anmeldelser af filmen. Disse artikler, som alle er på fransk, er af varierende længde og med bidrag fra 11 forskellige skribenter (bl.a. en kort notits af Assayas). Artiklerne dækker perioden 1969-2008.

Blu-ray-udgivelsen indeholder begge cuts af filmen (altså både Sympathy for the Devil og One Plus One), og da de to versioner jo er næsten identiske, har man lavet det som en seamless branching-udgivelse. Det fungerer udmærket, og jeg bemærkede ikke nogen unoder i form af hop, ryk eller pauser under afspilningen.

Video

Filmene præsenteres i et open-matte format på ca. 1.33:1, hvilket er tæt på filmens originale aspect ratio, som jeg antager er ca. 1.37:1. Der er dog ganske meget headroom i en del scener, men jeg er efterhånden ret sikker på, at open-matte er det eneste rigtige til denne film, da man ellers i en del scener vil miste lidt - især i bunden af billedet. Men samtidig skal det også siges, at scenen i bladkiosken ser ud til at være lavet i et hård-masket aspect ratio på ca. 1.55:1! Jeg ved ikke, hvad årsagen til dette er, og jeg måtte lige checke min nordiske dvd-udgave for at se, om den var lavet på samme måde. Det var den!

Scenen i bladkiosken er præsenteret i et masket aspect ratio på ca. 1.55:1.


Med scenen i bladkiosken som udgangspunkt kan man selvfølgelig godt argumentere for, at det sikkert har været meningen, at hele filmen skulle være vist i ca. 1.66:1 ved fremvisningen i biografen, men man kan også anskue det på en anden måde: Nemlig at scenen i bladkiosken er en "film i filmen", og derfor af rent kunstneriske årsager har et andet aspect ratio! Det er også muligt, der findes en mere simpel forklaring, som jeg ikke kender. Men alt dette er temmelig komplekst, og da jeg stort set er på bar bund i sagen, vil jeg blot konstatere, at filmen ser godt ud i 1.33:1. Jeg foretrækker klart dette aspect ratio til filmen frem for fx 1.75:1, som findes på min amerikanske dvd.

Billedkvaliteten er i øvrigt fornem (1080p, AVC codec). Selv om filmen måske ikke ligefrem er "eye-popping" i sin brillans, er der god kontrast, fine farver og flot sortniveau. Men udgivelsens største styrke er, at billedet fremstår neutralt og umanipuleret. Digitale komprimerings-gener er der heller ikke mange af. Det benyttede print har været i overordentlig fin forfatning, selv om man enkelte steder aner et støvfnug eller sågar en lille ridse. Men disse støvfnug er sjældne og ganske ubetydelige.

Jeg har postet en del screenshots fra udgivelsen, og nederst på siden har jeg også bragt to billedsammenligninger med den nordiske dvd. Man kan klikke på de forskellige blu-ray screenshots for at få dem i fuld opløsning. Om disse store blu-ray screenshots skal jeg tilføje, at jeg har klippet de sorte sider af til højre og venstre i billedet, men at billederne i øvrigt er ubearbejdede (bortset fra jpg-komprimering); dvs. at der ikke er lavet nogen resizing eller anden manipulation.
Lyd

Der er kun et lydspor på udgivelsen: LPCM (mono) på 1536kbs. Nogle vil måske synes, at det er besynderligt, at der fx ikke er et surround DTS-lydspor, men mono er filmens originale lydspor, og det er fuldt tilstrækkeligt. Man skal også tænke på, at dette ikke er en koncertfilm, men en Godard-film, hvor den autentiske lyd klart er at foretrække frem for et oppumpet pseudo-surroundspor.

Lydkvaliteten er ganske fin - især i musiksekvenserne. Man fornemmer godt nok en anelse båndstøj, som man vel må forvente på en analog båndoptagelse fra den tid, men det er ikke slemt. Musikinstrumenterne fremstår distinkte og veldefinerede.

Der tales engelsk i filmen, og lydkvaliteten i filmens talte dialog er også ret god. Dog skal man være opmærksom på, at filmens voice-over stemme, som vel at mærke har en ret omfattende rolle, udgøres af en ret forvrænget stemme, som er en anelse sværere at forstå. Dette er naturligvis ikke en kritik af udgivelsens lydkvalitet, for det kan (og skal) Carlotta jo ikke gøre noget ved. Dette med at benytte forvrængede stemmer som voice-over er jo en særdeles udbredt fremgangsmåde hos Godard.

Men selv om filmens talte sprog er engelsk, kunne man godt ønske sig engelske undertekster som et supplement! Filmen er nemlig ret kompleks, og undertekster ville være en stor hjælp til især at hitte rede i den omfattende name-dropping, som filmens fortællerstemme lirer af undervejs i filmen!
Ekstramateriale

Alt bonusmateriale er i HD-kvalitet (1080), men ifølge Carlottas egen beskrivelse på udgivelsen er bonusmaterialet opskaleret fra SD. Jeg skal nu ikke kunne sige, om det gælder alt bonusmaterialet; det ser ud som om, at i det mindste billedgalleriet er i ægte HD.

Voices (1968) af Richard Mordaunt (43 min.)
En fin samtidig dokumentar med bl.a. en del kommentarer fra Godard selv. Den er lavet under indspilningen af Sympathy for the Devil/One Plus One. Denne bonus er også med på den skandinaviske udgivelse. Voices er i et HD-format (1080i, 25 fps), men opskaleret fra SD. Der er engelsk lyd og valgbare franske undertekster.

One + One par Jean Doucet et Christophe Conte (23 min.)
Dette er en ny dokumentar prod. 2006, hvor Jean Doucet og Christophe Conte kigger tilbage på Sympathy for the Devil/One Plus One. Denne dokumentar er i 1080i, 25fps, og i fin kvalitet, selv om den muligvis også er opskaleret (fra 576 el. 720?). Der er kun fransk lyd på denne dokumentar, og desværre ingen tekster.

De One + One à sympathy (6 min.)
Denne lille feature er en sammenligning af de to versioner af filmen og deres indbyrdes forskelle. Man ser scener fra de to versioner side ved side. Filmenes slutsekvens er forskellige, og der er selvfølgelig også forskelle i titelsekvensen, da de har forsk. titel, men herudover er der også enkelte subtile forskelle i musikken kort før slutningen. I 1080i (25fps) - på fransk u. tekster.

Fotogalleri (4:08 min.)
Fotogalleriet præsenteres som en HD-video (1080p) af ca. 4 minutters længde. Der er især tale om behind the scenes-billeder - overvejende i sort-hvid. Billederne er knivskarpe i en fantastisk kvalitet, og med en tårnhøj opløsning (i det mindste sammenlignet med hvad man plejer at blive serveret med på dvd-udgivelser!). Da galleriet er lavet som en videofil, kan man bruge fast forward og pause, hvilket jeg finder mere praktisk end når man selv skal bladre gennem billederne med fjernbetjeningens piletaster.

Original trailer (2:26 min.)
Den originale filmtrailer er i 1080p, 24 fps. Der er en del ridser i printet, og der er sikkert igen tale om en opskalering fra SD. Denne trailer har engelsk lyd & franske tekster (kan fravælges).

Re-release trailer (2006) (1:39 min.)
En ny trailer uden tale, men med musikledsagelse (Stones' Sympathy for the Devil, forstås). I 1080i, 25fps.
Sammenfatning

Carlotta har lavet en virkelig lækker blu-ray udgivelse, ærlig og kompetent. Billedet er flot, og lyden er, som den skal være. Det er bare lidt ærgerligt, at der ikke er engelske tekster også, da filmen er temmelig kompleks, hvorfor undertekster vil være en god hjælp (der er selvfølgelig udveje på dette område for de fingernemme!).

Bonusmaterialet er udmærket, men desværre kun delvist engelsk-venligt.

Film: 4/6
Blu-ray: 5/6
Her er til sidst to billedsammenligninger mellem Carlottas blu-ray udgivelse (øverst) og den skandinaviske dvd-udgivelse (nederst):

Last Updated ( Saturday, 06 November 2010 13:46 )