hitchcock.dk

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Sete film Im Juli (2000)

Im Juli (2000)

 

Im Juli (2000)
Tyskland
Instruktør: Fatih Akin

 

Im Juli var Fatih Akins anden spillefilm efter debuten Kurz und schmerzlos (1998). Det er en let og lystig roadmovie om en ung lærer Daniel (Moritz Bleibtreu), som tager fra Hamburg ned til Istanbul i søgen efter Melek (Idil Üner), som han (med skæbnens hjælp) anser for at være sin drømmekvinde. Med på rejsen har han den unge tyske kvinde Juli (Christiane Paul). Over et par uger i starten af Juli går turen via Bayern gennem Østrig, Ungarn, Rumænien og Bulgarien ned til Istanbul.

Moritz Bleibtreu og Christiane Paul. Stående imellem dem med gevær ses instruktøren Fatih Akin i en cameorolle som rumænsk tolder.


Filmen når ikke helt de samme hjertegribende højder som Akins senere mesterværk Gegen die Wand, men det er heller ikke meningen. Fatih Akin har sagt, at han med denne film netop ville skabe en let og varm film for at skabe en kontrast til hans noget dystre debutfilm (som jeg endnu har til gode at se). Im Juli har en eventyragtig sødme med temmelig usandsynlige begivenheder undervejs, men det tjener filmen til ære, at den formår at opretholde denne lette varme tone uden på noget tidspunkt at blive klæg. Billederne er fine - filmet af den franske fotograf Pierre Aïm (La haine) - i en stil, som nok er lidt mere 'prangende' end i Gegen die Wand med flotte kamerature, kran- og sågar helikopteroptagelser. Specielt en lang kyssescene filmet med et bølgende cirklende kamera var skøn at se (bragte tankerne hen på kyssescenen i Vertigo).


Jeg har set filmen på en ny tysk dvd, som netop er udkommet i denne måned. Det er fra en serie kaldet Grosse Kinomomente. Filmen har været ude på dvd før i Tyskland, men jeg skal ikke kunne sige, hvordan den gamle udgivelse er i forhold til denne nye, som jeg synes er god.

Det er en slags digipak udgivelse, som nærmest ligner en hardback bog med et hæfte indeni med trykte interviews (ca. 8 sider). Disken er anamorfisk i OAR. Billedkvaliteten er fin, og selv om det kun er en single layer disk (dvd-5), er der ingen slemme kompressionsfejl. Der er anvendt en del colorgrading på filmen, så det er svært (umuligt) at vurdere farvebalancen. Der er ingen tekster på udgivelsen (der er dog nogle få scener, hvor der tales tyrkisk eller andre sprog - disse scener har 'burnt in' tekster på tysk).

Der er 11 min. ekstramateriale (fraklip, slettede scener, behind the scenes) samt et kommentarspor med instruktør Fatih Akin. Kommentarsporet er holdt nogenlunde i samme stil som på Gegen die Wand, dvs. at han mest taler om selve indspilningen af filmen, locations og de medvirkende, og kun i mindre grad om handlingen. Men det gør nu ikke noget ved denne film. Det er i øvrigt en film, hvor mange af Akins venner samt andre fra filmens crew dukker op i statistroller (som i Gegen die Wand). Det er derfor meget sjovt at høre kommentarsporet, da Akin undervejs udpeger og fortæller, hvem vi ser på billederne. Den eneste engelsk-venlige udgivelse af filmen er vist en region 1 dvd fra Koch Lorber.

Film: 5/6
Dvd: 4/6